Suemecrime.nl

Runnerz.nl - Wedden op paarden!

25 maart 2015

Holleeder voor de rechtbank wegens liquidaties - Holleeder blijft vastzitten


Vanmorgen om 10u begon de pro forma zitting van de zaak tegen Willem Holleeder. Hij staat voor het eerst terecht voor betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006. Holleeder kwam fluitend de rechtbank binnen gewandeld. Daarna moest Holleeder verplicht achter een scherm zitten, zodat hij niet kan communiceren met mensen op de publieke tribune.

Het OM wil dat Holleeder voorlopig nog blijft vastzitten. "Het is een klap in het gezicht van de nabestaanden en de samenleving als hij nu vrijkomt. Tevens bestaat er gevaar op herhaling", aldus het OM.

Gister werd bekend dat de zussen van Holleeder, Astrid & Sonja, belastende verklaringen tegen hun broer hebben afgelegd. Ook de weduwe van Sam Klepper, Sandra der Hartog, heeft een verklaring tegen Holleeder afgelegd. Over de inhoud hiervan in nog weinig bekend. Volgens Astrid Holleeder wilde haar broer ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries liquideren. Holleeder wilde De Vries dood hebben omdat die aangifte had gedaan van bedreiging en vanwege het gedoe rond de rechten van de verfilming van de ontvoering van Freddie Heineken.

Stijn Franken gaat vandaag nog niet in op de nieuwe verklaringen, "Dat is nog te vroeg", aldus de advocaat. "Het OM dicht Holleeder een dubbelrol toe - die van uitlokker en medepleger - maar kan dat niet allebei zijn", aldus Franken vanmorgen in de rechtbank. Het OM wil nog geen antwoord geven op vraag of er nog meer beschuldigingen van liquidaties op de telastelegging komen. Franken wilde hierover zo snel mogelijk duidelijkheid hebben. Het OM wil in mei beginnen met het verhoren van getuigen.

In RTL Late Night werden gister geluidsfragmenten afgespeeld waarin Holleeder zijn zus Sonja op zeer duidelijke wijze en met veel gescheld toespreekt. Directe dreigementen bevatte de tapes die te horen waren niet. Hoewel het wel door de aangesproken persoon als bedreigend uitgelegd zou kunnen worden. De fragmenten waren te kort om een duidelijk beeld van de situatie te krijgen. Op de tapes zegt Holleeder tegen Sonja onder meer: "Je weet wat ik doe als het me niet bevalt. Dat weet je. Dat weten ze allemaal. Zo simpel is het. En dat blijft ook zo". Iets later zegt Holleeder, "Ik dreig niet", waarop Sonja antwoord: "Nee, ik weet dat je het doet, ik weet het, ja". Waarna Holleeder nog zegt: "Ik zeg gewoon waar je voor uit moet kijken". Lijkt ons te weinig voor een echt dreigement. Het enigste waar Holleeder het meest in de buurt komt van een dreigement tegenover Sonja is de volgende zin: "Eén fout hoor, één fout nog en het is klaar, hoor! Zo'n stukje, hoor, zijden draadje. Eén fout nog. Kankerhoer". Daarbij moet worden gezegd dat dit maar een gedeelte van de opnames zijn. Het grootste gedeelte hebben we nog niet gehoord en zal waarschijnlijk pas in de rechtszaak ter sprake komen. Wat ons opviel is op het moment dat Holleeder tegen Sonja zegt: "Waarom ben je nou eenmaal zo gluiperig", zij antwoord met "OMDAT, jij alleen maar dreigt tegen mij". Dat klinkt alsof zij bevestigd dat ze iets doet of gedaan heeft wat als gluiperig beschreven kan worden. Interessanter is overigens de vraag wat er precies in de verklaringen van de 3 dames staat. Zullen we ook binnenkort wel meer duidelijkheid over krijgen.

Dat de bewijzen zich opstapelen tegen Holleeder mag duidelijk zijn. Overigens zou het ons niet verbazen als Holleeder binnenkort ook nog gelinkt wordt aan de liquidatie van Hans Nijman in Beverwijk. Nijman werd op 5 november 2014 geliquideerd. Wij vingen hierover eerder al wat signalen op maar kregen dit helaas niet bevestigd.

Op de vraag van de rechtbank of Holleeder wat wilde zeggen antwoordde hij, "Nee, op dit moment niet". Om 13u30 beslist de rechtbank of Holleeder langer in voorarrest moet blijven of niet. Het lijkt ons nu al duidelijk dat dit wel het geval zal zijn.

De rechtbank wil dat rechter-commissaris geen getuigen hoort voor de tweede pro forma zitting. Deze tweede pro forma zitting zal op 18/19 juni 2015 zijn. Holleeder blijft dus nog wel eventjes zitten. Overigens liet zijn advocaat aan het begin van de ochtend al weten vandaag niet om zijn vrijlating uit voorarrest te vragen.

Volg HIER de tweets van Saskia Belleman en HIER de tweets van Anna Korterink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten